28 jan 2021

Wateropslagsysteem geïnstalleerd bij Roomburg Hockey & Tennis Club

Geen kraan-, grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie, waardoor het sportpark volledig zelfvoorzienend is qua water.

Tags:Getuft · Hockey · TX

Sportpark Roomburg in Leiden is de thuisbasis van LHC Roomburg (drie hockeyvelden) en TC Roomburg (negen tennisbanen). Tijdens recente renovaties is de faciliteit voorzien van een innovatieve waterbuffer die regenwater en beregeningswater opvangt en vasthoudt voor irrigatie het hele jaar door. Op basis van de uitstekende ervaringen die de hockeyclub heeft met hun eerste GreenFields TX Pro Plus veld, kozen zij voor nog twee TX Pro Plus velden, om de renovatie te voltooien.


Om de hockeyvelden en tennisbanen te besproeien, is wekelijks 350 kubieke meter water nodig. Om deze hoeveelheid water vast te houden, is het creëren van een opslagvolume van 1200 kubieke meter voldoende. Om dit te bereiken hebben CSC Sport en Newae (adviseurs en ingenieurs op het gebied van buitenruimte) een opslagruimte gecreëerd direct onder één van de velden. De opslagruimte onder het veld (5800m2) is gebouwd met 20 cm hoge gerecyclede polypropyleen kratten en wordt aangevuld met twee waterbassins direct naast het veld.


Het systeem is zelfregulerend: de clubs hoeven het sproeisysteem alleen maar te starten. Zodra het hockeyveld met waterbuffer is besproeid, vloeit 75 procent van het water terug naar de opslagruimte. Voor de andere hockeyvelden wordt 10 procent van het water teruggehaald. De waterkwaliteit wordt gewaarborgd door het water in het systeem te filteren en de watertemperatuur voortdurend te controleren; de watertemperatuur mag niet hoger zijn dan 20 graden Celsius. Bovendien zijn er watermeters geïnstalleerd en wordt er om de drie maanden een watermonster genomen, om te garanderen dat het water de vereiste kwaliteit heeft.


De gehele waterberging en hockeyvelden zijn aangelegd door ons zusterbedrijf CSC Sport. André Ceelen van CSC legt uit: Het sportpark is zo ontworpen dat het zelfvoorzienend is in water. Met de waterberging kan het hele sportpark worden beregend; leidingwater is niet meer nodig. De waterberging heeft een hoog rendement en vangt water op dat wordt gebruikt voor beregening. Daarnaast wordt drainagewater van de tennisbanen en hockeyvelden teruggepompt in de buffer. Regenwater van zowel bestrating als clubhuis wordt ook afgevoerd naar een verzamelput en in de buffer. Tijdens droge perioden en met een volle buffer kan de club ongeveer zes weken irrigeren.


Naast de waterberging is LHC Roomburg uitgerust met twee nieuwe GreenFields TX Pro Plus watervelden, als aanvulling op hun eerste TX Pro Plus veld. De keuze voor dit product is weloverwogen, legt Ceelen uit: 'Kenmerkend voor TX Pro Plus-velden is dat ze 1,5 miljoen vezels hebben, waardoor ze het beregende water goed vasthouden. Daardoor hoef je maar één keer per wedstrijd te beregenen; dat is zeker voldoende.'

Bent u geïnteresseerd in één van onze systemen of producten?

Neem nu contact met ons op zodat wij u er alles over kunnen vertellen!

Neem contact op!