3 feb 2021

Gemeente Nijmegen nauw betrokken bij non-infill ontwikkeling

Nieuw Greenfields MX NF non-infill veld voor Nederlandse Sport Club Excelsior

Tags:ECO-range · Geweven · MX · Nieuws · 

De gemeente Nijmegen heeft onlangs geïnvesteerd in een proef met non-fill kunstgras. Peter Hendriks, teamleider buitensport: 'Voor ons is dit het veld van de toekomst. Net als veel andere gemeenten zijn wij onzeker over de toekomst van infill in grasvelden. We verwachten dat polymere infillmaterialen (SBR, TPE, EPDM) vanaf 2028 verboden zijn, dus we zijn nu al maatregelen aan het nemen. Rubber is in Nijmegen om milieuredenen nooit gebruikt. We voorkomen de verspreiding van microplastics uit TPE door gebruik te maken van kantplanken, filterputten, etc. Maar het risico dat infill in het milieu terechtkomt blijft bestaan. Daarom zijn we op zoek naar een product waarbij we daar geen last van hebben."

De gemeente Nijmegen koos voor een non-infill veld bij Sport Club Excelsior, waar een jeugdveld gerenoveerd moest worden. Hier is het GreenFields MX NF geweven kunstgras geïnstalleerd op een geprefabriceerde e-layer. In dit systeem zit geen zand: het veld wordt op zijn plaats gehouden door een klemsysteem.

Rutger Schuijffel van CSC Sport legt uit: Tot nu toe bevatten non-infill velden voornamelijk zand om gewicht en stabiliteit te bieden. Met de configuratie van onze non-fill garens en de ontwikkeling van klemsystemen boeken we vooruitgang. Er zit helemaal geen zand in dit veld: het is volledig non-fill. Wanneer dit veld aan het einde van zijn levensduur wordt verwijderd, kan het in slechts één stap worden gerecycleerd. Er zijn geen afvalproducten zoals zand, backing of infill.

Hendriks is erg enthousiast over het non-fill product. Als het aan hem ligt, zullen meer gemeenten volgen met proefvelden.

Het geïnstalleerde GreenFields MX NF-veld heeft de afmetingen van een half voetbalveld; zo'n 3.300 vierkante meter. Het veld is goedgekeurd voor 6 x 6 en 8 x 8 voetbalwedstrijden en wordt ook veel gebruikt voor schoolsport. Samen met GreenFields en CSC Sport zal de gemeente het veld de komende jaren intensief monitoren. Het monitoren van bestaande non-fill velden is één van de prioriteiten van CSC Sport en GreenFields. Bij SCE gaan we drie jaar lang een monitoringsprogramma uitvoeren. We voeren regelmatig sporttechnische metingen uit, vragen feedback van spelers en we zijn van plan high-speed camera's te gebruiken om de interactie tussen speler en ondergrond te monitoren.

Bent u geïnteresseerd in één van onze systemen of producten?

Neem nu contact met ons op zodat wij u er alles over kunnen vertellen!

Neem contact op!