18 jun 2023

PERSBERICHT: FIH-gecertificeerde GreenFields Pure EP gelanceerd in Weesp Nederland

Het eerste FIH gecertificeerde Dry Turf (non-irrigated) hockeyveld werd gespresenteerd aan de wereld.

Tags:Non infill · Pure · Water gevuld · Watervrij · 

Een hockeykunstgrasveld waarbij water geen rol meer speelt. Met Pure EP van Greenfields, onderdeel van TenCate, wereldwijd leverancier en innovator van kunstgras voor sport, wordt in de hockeywereld een revolutionaire stap gezet naar duurzaamheid en verdere globalisering van de hockeysport.

De nieuwe kunstgrasmat bespaart jaarlijks vele miljoenen liters (drink)water en evenaart volgens hockeyspelers zelf de kwaliteit van het waterkunstgrasveld. Bovendien maakt de innovatie, waaraan vier jaar is gewerkt, het tevens mogelijk dat ook in landen waar water een schaars goed is, veldhockey kan worden gespeeld.

Hockeyclub MHC Weesp heeft de primeur van het eerste watervrije kunstgrasveld in de wereld. Het veld is  gecertificeerd door de International Hockey Federation (FIH), die na de Olympische Spelen in 2024 in Parijs op internationaal niveau uitsluitend nog gebruik wil maken van kunstgrasvelden zonder waterbesproeiing- en bevloeiing.

Vincent Homrighausen, managing director GreenFields en downstream EMEA bij TenCate: ,,De FIH sprak in 2018 de duurzame ambitie om na de Olympische Spelen in Parijs te starten met de transitie naar waterloze hockeyvelden. Een waterkunstgrasveld in Nederland verbruikt jaarlijks de 3.5 en 5 miljoen liter water. Gezien de toenemende waterschaarste en kansenongelijkheid om de sport te beoefenen is dat niet meer te rechtvaardigen.

,,Wij staan bij Greenfields voor duurzaamheid en die filosofie sluit naadloos aan bij het streven van de FIH om van veldhockey een duurzame sport te maken. Bovendien zorgt Pure EP voor een level playing field in de internationale hockeysport. Door waterschaarste zijn in landen als bijvoorbeeld India en Pakistan waterkunstgrasvelden allerminst een vanzelfsprekendheid. Deze naties kennen niet de infrastructuur van waterkunstgras in ons land.”


Video afspelen

Dat beaamt Floris Jan Bovelander, die 241 keer voor het Nederlands hockeyelftal uitkwam en die met de Bovelander Foundation kansarme kinderen in onder meer India de mogelijkheid biedt sport te beoefenen. In India ziet hij zelf dat voor de irrigatie van een waterkunstgrasveld ‘soms de hele watervoorraad van een dorp opgaat.’

Bovelander, voormalig strafcornerkanon van Bloemendaal en Oranje: ,,Dit nieuwe veld zorgt er voor dat voor hockeylanden waarvoor een constante toevoer van water geen vanzelfsprekendheid is, de ongelijkheid tussen hockeynaties waar ook ter wereld aanzienlijk wordt verkleind. Drempels worden zo geslecht - een goede ontwikkeling voor de hockeysport. Ik heb inmiddels zelf op het veld in Weesp gespeeld en dat beviel goed. Het kan zich, zeker wat betreft snelheid, meten met een waterkunstgrasveld.”


"As hockey transitions to be played on turfs that no longer need to be watered, FIH welcomes the innovations being shown by its Quality Programme members that will enable our athletes to still showcase their skills, speed, and power. We are also very pleased with the deep engagement shown by the global hockey community as we move to become an even more sustainable sport, in line with our values of contributing to a more environmentally friendly society." 
Jon Wyatt - FIH Sport & Sustainability Director


 

Colin Young, director Research & Development van TenCate: ,,Het ontwikkelproces van Pure EP heeft vier jaar gekost. Voorop stond voor ons hoe we duurzaamheid konden verbinden met een mat die de snelheid, techniek en daardoor de aantrekkelijkheid van het hockeyspel waarborgt. We hebben de nieuwe ondergrond uitgebreid getest, waarbij het oordeel van spelers die deelnamen aan onze trials voor ons leidend was. Zij waren zeer tevreden over Pure EP.”

Vincent Homrighausen verwacht grote interesse voor het nieuwe watervrije kunstgras, waarvan het oppervlak niet uit standaard kunstgrassprietjes bestaat, maar uit een unieke samenstelling van kunstgrasvezels zijn doorgelust wat resulteert in een elite snelheid, gelijkwaardig aan een waterveld.      


Een luchtfoto van het FIH Dry Turf (non-irrigated) gecertificeerde veld in Weesp, Nederland, tijdens de Legends Game.

Op 13 juni 2023 begon het lanceringsfeest voor de GreenFields Pure EP.
Floris Jan Bovelander, FIH Alastair Cox en TenCate Colin Young presenteerden seminars over de noodzaak voor het product, de visie op toekomstig watervrij hockey en de 4 jaar durende ontwikkeling naar het geloopte veld. Het allereerste FIH Dry Turf (non-irrigated) gecertificeerde veld ter wereld werd die dag gepresenteerd.

Een Legends wedstrijd, waarbij voormalige en aankomende hockeylegendes speelden met spelers van hockeyclub MHC Weesp was onderdeel van het programma. Luister hoe Amber Brouwer, Robert Tigges en twee hockeyers uit Weesp de allereerste wedstrijd ter wereld op het gloednieuwe GreenFields Pure EP pitch beleefden in de onderstaande video:


Video afspelen


Download product sheet en vraag een sample aan >


Perscontact:
Mr. Vincent Homrighausen
Managing Director GreenFields en downstream EMEA TenCate

Telefoonnummer +31 (0)548 633 333 (directe lijn)
Talen: Nederlands en Engels

       

Email: marketing@greenfields.eu
Video en afbeeldingen downloaden

Bent u geïnteresseerd in één van onze systemen of producten?

Neem nu contact met ons op zodat wij u er alles over kunnen vertellen!

Neem contact op!